Hoppa till sidans innehåll

Markaryds FKs DM-damer

06 SEP 2015 20:34
Strålande insatser i år igen!
  • Skapad: 06 SEP 2015 20:34

Tvärs över hela Småland har orienterarna farit, från Värnamo till Oskarshamn, för att göra upp om vem som behärskar de olika disciplinerna bäst. Svaret i klassen D70 är Helen Andertoft. Det kommer kanske inte som en överraskning och det är nästa så man förutsätter att hon topp presterar men då vet man inte att hon verkligen utmanat sig själv och sprungit natt för första gången i sitt liv.

Men ingen seger kommer utan goda förberedelser, speciellt inte på natt, så hur är då detta möjligt kan man fråga sig? Helen har såklart gått grundligt till väga och berättar hur hon lånat lampa och passat på att fråga folk om deras tips. Kokade man ihop alla dessa tips så återfanns några tydliga drag. Lugnt och säkert samt att se sig omkring mycket så man inte av misstag springer förbi en kontroll. Lättare sagt än gjort och väl ute i skogen beskriver hon tvekan över avstånden som hela tiden infinner sig men att hon hela tiden lyckades övertyga sig själv om att hon skulle fortsätta fast att hon tyckte att sträckan tog för lång tid. Ett vinnande koncept visade det sig men upplevelsen av att springa natt i fin öppen furuskog med lingon som glimmade i pannlampsskenet är nog ändå det som fastnar längst i minnet.

Marita Philipsson var också med och sprang natt och även här lite premiär efter ett långt uppehåll med minnena från förra gångens virrande i nattmörkret med i bakhuvudet. Hon tog det av den anledningen också lugnt, kanske för lugnt om man ser på det nu i efterhand men ett stabilt lopp räckte ändå till en femteplats.

 

Ovan nämnda damer var också med och forcerade den tunga terrängen i Åseda. Högt blåbärsris och tuffa banor gjorde helt enkelt tävlingen till kraftprov som en långdistans skall vara enligt Helen och Marita. Helen gick återigen som en fintrimmad klocka medans Maritas kommentar "inget minnesvärt resultat" skvallrar mer om konkurrensen än den faktiska insatsen.

 

Fler har från Markaryd har varit med och testat sina färdigheter och alla har visat sig från sin bästa sida. Åtminstone ibland. Ann-Sofie Brink och Ann-Nilsson utgjorde tillsammans med Marita Philipsson MFKs DM-stafett lag. Här gjorde Ann-Sofie en riktigt bra förstasträcka i den väldigt kluriga Målillaterrängen. Viss hjälp såklart av att det var just första sträckan men enligt andra löpare som varit ute i skogen samtidigt tog hon själv initiativet över sin orientering och flera på sträckan bommade mycket. Marita missade flera minuter på sträcka två men plockade trots allt en placering vilket är ännu en bekräftan på hur lätt det var att villa bort sig bland höjdkurvor och stenar. För att inte tala om att Ann missade.

 

Ann visade istället dagen innan på medeldistansen att hon är att räkna med. En andraplats bara en halv minut ifrån segern och långt ner till trean är riktigt bra jobbat. Här var även Ann-Sofie och Marita med och även Marita gick riktigt bra. "Faktiskt rätt nöjd" är hennes utlåtande åt ett lopp som hon inte tror hon hade kunnat göra så mycket bättre. Klart att det alltid går att förbättra lite här och där men en femteplats endast 1:15 från pallen och 2:30 från segern är en riktigt bra insats.

Så kan man summera höstens DM-tävlingar i orientering och jag vill passa på att säga ett stort grattis till alla fina prestationer! Själv spring jag Göteborgs lång-DM men i lyckan över att det fanns sportdryck vid tolfte kontrollen glömde jag att stämpla där. Än har man kvar att lära.

Skribent: Andreas Nilsson
Epost: This is a mailto link

 

Friidrottsknapp

 

Löparknapp

 

Orienteringsknapp

 

Skidknapp

 

Postadress:
Markaryds FK - Orientering
Box 62
28522 Markaryd

Kontakt:
Tel: 0767865081
E-post: This is a mailto link...

Se all info