Dataskydd

31 MAJ 2018 18:40
Den nya förordningen om dataskydd (GDPR) träder i kraft 25 maj 2018. Denna förordning innebär ett stärkt skydd för enskildas personliga integritet och ställer hårdare krav på hur personuppgifter får behandlas.
  • Uppdaterad: 31 MAJ 2018 18:56

Inom idrottsrörelsen behandlas en stor mängd personuppgifter, alltså uppgifter som direkt eller indirekt kan kopplas till en fysisk person. De används bl.a. till att hålla ordning i medlemsregister. För att försäkringar som finns genom vissa förbund, exempelvis Svenska orienteringsförbundet, ska gälla så krävs uppgift om fullständigt personnummer. Detta gäller även för de bidrag som föreningen kan få från olika instanser, t.ex. lokalt aktivitetsstöd.

Föreningen är skyldig att upplysa sina medlemmar och på förfrågan från relevanta myndigheter svara på vad som lagras och hur det lagras. Du som medlem har även rätt att få se dina egna uppgifter i registret.

Inom IdrottOnline (det system som du läser den här artikeln i nu) finns ett sådant register. Åtminstone alla aktiva medlemmar är registrerade här. Riksförbundet svarar här för att datalagringen uppfyller de krav som ställs i förordningen.

Du kan själv logga in och se dina uppgifter om du vill. Du behöver inte uppdatera adressen om du flyttar eftersom IdrottOnline regelbundet samkör uppgifterna med Folkbokföringsregistret.

Inom Markaryds Friluftsklubb har vi sedan länge fört ett datoriserat register över medlemmar men detta har endast medlemsansvarige haft rättigheter till. I detta register finns kontaktuppgifter, födelsedata samt uppgift om betald medlemsavgift. Det här registret används i första hand till att skicka ut info om olika aktiviteter samt medlemsbrev till medlemmarna, dvs det är mest mailuppgifterna som används.

Servern som vårt eget register ligger på är inte åtkomlig utifrån utan hanteras enbart av medlemsansvarige och ordföranden. Medlemmar som säger upp sitt medlemskap tas bort från registret när så sker. Medlemmar som upphör att betala in medlemsavgiften tas bort efter två år vilket är helt i linje med Dataskyddsförordningens krav.

Markaryds FK har skapat en integritetspolicy som du kan läsa här!

Om någon har ytterligare frågor kring hur Markaryds FK hanterar den nya lagen kring dataskydd (GDPR) så hör av er till

Manuela Gerbeth (medlemsanavarig) 073-4001035 eller Ann-Sofie Brink (ordförande) 070-5758355