Hoppa till sidans innehåll

Helen och Heléne

24 SEP 2014 09:24
Att MFKs just nu bäst presterande har samma förnamn är nog inget att dra slutsatser från. Istället visar det sig återigen att nyckeln till framgång är att tycka att det är roligt att träna och tävla samt att få vara skadefri.
  • Uppdaterad: 25 SEP 2014 21:42

Det är roligt när det dyker upp nya namn att lära känna. Då är det inte Helen Andertoft jag pratar om, som de flesta redan känner, utan Heléne Gustafsson. För en utomstående har hon på kort tid sprungit från klarhet till klarhet och till seger i Festivalloppet nu i höst. Såklart ligger det mer bakom än ett års träning och allt kan kanske ses lite som en nystart.

Heléne har en idrottsbakgrund inom fotboll, innebandy och löpning. Som yngre sprang hon en del löplopp och märkte att det gick bra. Resultaten väckte ambitioner men så kom den del av livet som innebär familj och barn och då är det lätt att tappa bort träningen.

Att hon är tillbaks igen kan vi tacka klubbens eldsjälar inom löpning, Pia och Jane. Efter att Pia tjatat en hel vår på Heléne att hon skulle vara med på Janes damträningar så gav hon med sig. Hon tränade på bra över sommaren, "man vill ju inte vara sist" och började sedan på hösten. Tidigare hade hon tänkt att springa kan man ju göra själv men efter att varit med några gånger upptäckte hon att det var mer än att bara springa. Passen är varierande också är det mycket socialt. Tränar själv gör hon såklart också både långpass och intervaller.

För Helene Andertoft är nya träningskompisar också en av faktorerna till framgång. Det viktiga är inte att man är lika gamla utan att man är på samma nivå så att de har halva åldern spelar inte så stor roll. Bra träning blir det i alla fall.

Tävlat har hon också gjort en hel del. "I Juli sprang jag 16 tävlingar. Vi åkte från tävling till tävling och behövde inte fundera på att börja jobba som vissa andra". Det är bara att konstatera att när man fått kontinuerlig  träning, är skadefri och har sprungit 46 tävlingar i år då har man förberett sig väl.

Resultaten låter inte heller vänta på sig. I DM har hon vunnit allt hon ställt upp i med stor marginal. Hon tycker dock att konkurrensen är hårdare än vad resultaten visar. Enligt Helen är det istället ett uttryck för ovanligt bra D70 banor som har varigt tekniskt krävande. Hon har dessutom haft den mentala styrkan att stanna upp och läsa ordentligt så att hon undvikt bommar, stressen och fler onödiga misstag vilket de andra inte lyckat med.

När det går så här bra, hur ska man då fortsätta att motivera sig? För en tävlingsmänniska som Heléne Gustafsson går funderingarna kring hur man ska kunna toppa detta. Hon har dessutom haft som tradition att inte springa ett lopp mer än en gång så vi får väll se vad hon springer nästa år.

Helen Andertoft tycker inte bara resultaten är viktiga utan att få känna den där känslan av när allt stämmer kan vara minst lika drivande. Hon bjuder även på en insikt som kan komma väl till pass inför vintern, "Jag har aldrig ångrat ett träningspass".

MFK önskar dem fortsatt lycka till!

Skribent: Andreas Nilsson
Epost: This is a mailto link

 

Friidrottsknapp

 

Löparknapp

 

Orienteringsknapp

 

Skidknapp

 

Postadress:
Markaryds FK - Orientering
Box 62
28522 Markaryd

Kontakt:
Tel: 0767865081
E-post: This is a mailto link

Se all info